Το κρασί




Οι ρώγες του σταφυλιού, που αποτελεί και την πρώτη ύλη του κρασιού, περιέχουν σάκχαρα, οργανικά οξέα και νερό. Η περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες εξαρτάται κάθε φορά από την ποικιλία, το υπέδαφος, τις κλιματικές συνθήκες, αλλά και από την χρονική στιγμή της ωρίμανσης του σταφυλιού. Μετά την διαδικασία του τρύγου (συγκομιδής), ακολουθεί η γλευκοποίηση, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία βγαίνει  ο μούστος από το σταφύλι.
Η παραγωγή του κρασιού δεν είναι εύκολη διαδικασία. Αρχικά πρέπει να φροντίσουμε τα αμπέλια π.χ. (φάρμακα, πότισμα). Όταν τα σταφύλια ωριμάσουν και έρθει η εποχή του τρύγου, θα πρέπει να συλλέξουμε τα σταφύλια και μ ειδικές διαδικασίες* να καταλήξουμε στο κρασί.
*Ειδικές Διαδικασίες: Συλλέγουμε τα  σταφύλια. Με ένα ειδικό μηχάνημα διαχωρίζουμε το εξωτερικό από το εσωτερικό του φρούτου.  Έτσι το εσωτερικό μετατρέπεται σε χυμό. Αφού καταλήξουμε στον χυμό, το τοποθετούμε σε βαγένια μαζί με κάποια φάρμακα για περίπου 3 με 4 μήνες. Έτσι το κρασί μπορεί να καταναλωθεί άφοβα.



To κρασί στην ιστορία
  
Το κρασί περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος στην ιστορία της Ελλάδας. Από τα πολύ παλιά χρόνια το κρασί είχε σημαντική σημασία στη ζωή των ελλήνων και όπως ξέρουμε οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί τους αναμειγνύοντας το με νερό. Διέθεταν ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες) όσο και για την ψύξη του Για να καταλάβει  κανείς τη σημασία που είχε το κρασί στην αρχαία Ελλάδα αξίζει να τονίσουμε ότι οι πρόγονοί μας είχαν δημιουργήσει έναν θεό για το ίδιο, τον Διόνυσο. Ο τρόπος παραγωγής του κρασιού σε παλαιότερες εποχές δεν διέφερε ουσιαστικά από τις σύγχρονες πρακτικές. Οι Έλληνες γνώριζαν την παλαίωση του κρασιού, την οποία επιτύγχαναν μέσα σε θαμμένα πιθάρια, σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι. Το κρασί εμφιαλωνόταν σε ασκούς ή σε σφραγισμένους πήλινους αμφορείς, αλειμμένους με πίσσα για να μένουν στεγανοί. Το εμπόριο των ελληνικών κρασιών απλωνόταν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο μέχρι την ιβηρική χερσόνησο και τον Εύξεινο πόντο και αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες. Το κρασί περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος στην ιστορία της Ελλάδας. Από τα πολύ παλιά χρόνια το κρασί είχε σημαντική σημασία στη ζωή των ελλήνων και όπως ξέρουμε οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί τους αναμειγνύοντας το με νερό. Διέθεταν ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες) όσο και για την ψύξη του.

Εργασία από τις μαθήτριες: Βούλγαρη Ακριβή, Κοπανιτσάνου Φιλιώ (στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής 2016-2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου