Ο βάτραχος


Τα αμφίβια ανήκουν στην κατηγορία των τετράποδων σπονδυλωτών ζώων. Η ονομασία τους προέρχεται από τα συνθετικά "αμφί" και "βίος" και σημαίνει διπλή ζωή. 'Οπως όλοι γνωρίζουμε γενικά τα αμφίβια και συγκεκριμένα οι βάτραχοι ζουν και μέσα αλλά και έξω από το νερό. Όλα τα αμφίβια μπορούν να αναπνέουν μέσα στο νερό και να ζουν σαν προνύμφες, μπορούν όμως να αναπνέουν και στον αέρα και να ζουν ως ενήλικα άτομα στην ξηρά. Τα αμφίβια δημιουργήθηκαν πριν από 360 εκατομμύρια χρόνια όταν κάποια υδρόβια σπονδυλωτά στην θέση πτερυγίων ανέπτυξαν ποδια. Αυτα κυριαρχούν στη γη εδώ και 75.000.000 χρόνια. Σύμφωνα με το national geographic σε σχέση με τη γενική εξέλιξη τοποθετούνται ανάμεσα στα ερπετά και τα ψάρια. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες υπάρχουν περίπου 3.300 ειδή αμφιβίων τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγοριες:1η ομάδα αυτά που έχουν ουρά και ονομάζονται κερκοφόρα όπως ο Τρίτωνας και η Σαλαμάνδρα, 2η ομάδα αυτά που δεν έχουν πόδια, τα άποδα ή γυμνοφίονα και τέλος τα άνουρα αμφίβια, οι φρύνοι και οι βάτραχοι.

Το σχήμα και το χρώμα των βατράχων διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Το σώμα τους είναι βραχύ, το δέρμα τους μαλακό και γλοιώδες. Αυτό οφείλεται στους βλεννογόνους που εκκρίνουν  συνεχώς βλέννα για να προστατεύονται από την αποξήρανση. Το σώμα του βάτραχου μπορεί να κατανεμηθεί σε δύο τμήματα, το κεφάλι και τον κορμό. Το στόμα τους είναι μεγάλο και φτάνει μέχρι τα’ αυτιά. Το μέγεθος τους ποικίλει. Το συνηθισμένο χρώμα είναι το σκούρο καστανό έως το κιτρινοπράσινο. Ο σκελετός είναι ελαφρύς και στέρεος και τα άκρα του είναι κοντά. Τα άνουρα αμφίβια διαθέτουν περισσότερη δύναμη στα πίσω άκρα τα οποία είναι πιο κοντά για να μπορούν να μετακινούνται πηδώντας.
Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος που πιάνουν την τροφή τους. Απλώνουν την τεράστια γλώσσα τους με μεγάλη ταχύτητα και πιάνουν την τροφή τους η οποία είναι σκουλήκια και άλλα έντομα. Όλοι οι βάτραχοι  βγάζουν ένα χαρακτηριστικό ήχο που ονομάζεται κόασμα. Κοάζουν έντονα τις υγρές νύχτες και κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους. Το μικρό βατραχάκι ονομάζεται γυρίνος και δεν μπορεί να ζήσει έξω από το νερό. Πρέπει να βγάλει πόδια και πνεύμονες, να ενηλικιωθεί για να βγει στην ξηρά.
Βάτραχοι και φρύνοι ζουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 22 διαφορετικά είδη, ο ελληνικός, ο πράσινος, ο δεντροβάτραχος κ.α.  Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του οικοσυστήματος και εμποδίζουν τον υπερπληθυσμό των εντόμων. Τελευταία ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί ραγδαία, λόγω ενός μύκητα, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης ακόμη.
Κλείνοντας, θεωρούμε ότι οι βάτραχοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ζωικού βασιλείου και γι’ αυτό πιστεύουμε και ευελπιστούμε στην προστασία αυτού του τόσο σημαντικού είδους.


Κυριακή Πετροπούλου
Παναγιώτης Τουρής
Παναγιώτης Πρίνος
Παρασκευή Σταματοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου